• ANASAYFA
  • PROJELER
  • HİZMETLERİMİZ
  • HİZMET BEDELİ HESABI
  • HAKKIMIZDA
    • AVANTAJLARIMIZ
    • EKİBİMİZ
    • MÜŞTERİLERİMİZ
    • BİZDEN HABERLER
  • İLETİŞİM

Trabzon Acil Eylem Planı

23 Kasım 2017Yorum yapılmamışadmin

Acil Durum Nedir? : Toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye  uğratan ve acil müdahaleyi gerektiren olayları ve bu olayların oluşturduğu kriz halidir.

Acil Durum Ekibi Nedir? : Yangın, deprem ve benzeri afetlerde binada bulunanların tahliyesini sağlayan, olaya ilk müdahaleyi  yapan, arama‐kurtarma ve söndürme işlerine katılan ve gerektiğinde ilk yardım uygulayan ekiptir.

Açık Arazi İşletmesi Nedir? : Tabiat şartlarına açık olan ve otopark, tank sahaları, hurda sahaları, kimyevi madde, kereste deposu,  piknik alanı ve turistik tesis gibi amaçlarla kullanılan muhtelif büyüklükteki arazi işletmesidir.

Alevlenme Noktası Nedir? : Isınan maddeden çıkan gazların, bir alevin geçici olarak yaklaştırılıp uzaklaştırılması  sonucunda  yanmayı sürdürdüğü en düşük sıcaklığıdır.

Atrium Nedir? :  İki veya daha çok sayıda katın içine açıldığı, merdiven yuvası, asansör kuyusu, yürüyen merdiven  boşluğu veya su, elektrik, havalandırma, iklimlendirme, haberleşme, tesisat bacaları ve şaftlar hariç,  üstü kapalı geniş ve yüksek hacmidir.

Bina Tehlike Sınıflandırması :  

Düşük tehlikeli yerler,   Orta tehlikeli yerler,  Yüksek tehlikeli yerlerdir.

Bina yüksekliği 21.50 m’den fazla olan konut harici binalarda ve bina yüksekliği 30.50 m’den fazla olan konut binalarında  belirtilen yüksekliklerden daha yukarıda olan katlarında en çok üç kat bir yangın kompartımanı olarak düzenlenir.

Yanmakta Olan Madde Çeşidine Göre Sınıflandırma:

A SINIFI YANGINLAR: Odun, kömür, kâğıt, ot, doküman ve plastik  gibi yanıcı katı maddeler yangınıdır.

B SINIFI YANGINLAR: Benzin, benzol, makine yağları, laklar, yağlı boyalar, katran ve asfalt gibi yanıcı sıvı maddeler yangınıdır.

C  SINIFI  YANGINLAR:  Metan,  propan,  bütan,  LPG,  asetilen,  havagazı ve hidrojen gibi yanıcı gaz maddeler yangınıdır.

D SINIFI YANGINLAR: Lityum, sodyum, potasyum, alüminyum ve  magnezyum gibi yanabilen hafif ve aktif metaller ile radyoaktif   maddeler gibi metaller yangınıdır.

YANGIN KOMPARTIMANI

Bir bina içerisinde, tavan ve  taban döşemesi dâhil olmak üzere, her yanı en az 60  dakika  yangına  karşı  dayanıklı  yapı  elemanları  ile  duman ve ısı geçirmez alanlara ayrılmış bölgedir.

SIVILAŞTIRILMIŞ  PETROL  GAZI  (LPG)

Petrolden  ve  doğalgazdan elde edilerek basınç altında sıvılaştırılan  propan, bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonları veya  bunların karışımıdır.

YÜKSEK  BİNA

Bina  yüksekliği  21.50  m’den,  yapı  yüksekliği 30.50 m’den fazla olan binalardır.

BİNALARIN KULLANIM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLARI

Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 metrekareden fazla  olan katların tahliye projeleri, mimarî projelerden ayrı olarak hazırlanır.

  • Konutlar
  • Konaklama amaçlı binalar
  • Kurumsal binalar
  • Büro binaları
  • Ticaret amaçlı binalar
  • Endüstriyel yapılar
  • Toplanma amaçlı binalar
  • Depolama amaçlı tesisler
  • Yüksek tehlikeli yerler
  • Karışık kullanım amaçlı binalardır.

Toplam kapalı kullanım alanı 10000 metrekareden büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma ve eğitim  binalarında, binaya ait yangın tahliye projeleri, bina girişinde ve yangın sırasında itfaiyenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde  bulundurulur. Bu projelerde; binanın kaçış yolları, yangın merdivenleri, varsa itfaiye asansörleri, yangın dolapları, itfaiye su  verme ağızları, yangın pompaları ile jeneratörün yeri işaretlenir.

Yüksek Tehlikeli Yerler

  • Parlayıcı ve patlayıcı gazlarla ilgili yerler, LPG, doğalgaz ve benzeri gazların depolama, taşıma,  doldurma boşaltma ve satış işlerinin yapıldığı yerlerdir.
  • Patlayıcı  maddelerle  ilgili  yerler,  ısı  ve  basınç  tesiri  ile  kolay  tutuşabilen  ve  patlayabilen  maddelerin bulunduğu yerlerdir. Mermi, barut, dinamit kapsül ve benzeri maddelerin imal ve  muhafaza edildiği ve satıldığı yerler bu yerlerdendir.
  • Yanıcı sıvılarla ilgili yerler, yanıcı sıvıların üretildiği, depolandığı ve hizmete sunulduğu satış tesisleri ve benzeri yerlerdir.

Yangın Duvarları

Bitişik nizam yapıları birbirinden ayıran yangın duvarları, yangına en az 90 dakika dayanıklı olarak  projelendirilir.

Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri Ve Özel Durumlar

Kaçış yolları kapsamına;

  • Oda ve diğer bağımsız mekânlardan çıkışlar
  • Her kattaki koridor ve benzeri geçitler
  • Kat çıkışları
  • Zemin kata ulaşan merdivenler
  • Zemin  katta  merdiven  ağızlarından  aynı  katta    yapı  son  çıkışına  götüren yollar
    Son çıkış, dâhildir.

Asansörler kaçış yolu olarak kabul edilmez.

Kaçış Yollarının Belirlenmesi

  1.  Yapının kullanım sınıfı
  2. Kullanıcı yükü
  3. Kat alanı
  4. Çıkışa kadar alınacak yol
  5. Çıkışların kapasitesi önemlidir.

Zemin kattaki dükkân ve benzeri yerlerde kişi sayısı 50’nin altında ve kaçış uzaklığı en uzak noktadan dış ortama açılan kapıya  olan uzaklık 25 m’den az ise, bina dışına tek çıkış yeterli kabul edilir.

Kaçış Yolu Sayısı Ve Genişliği

Toplam kullanıcı sayısı 50 ila 500 kişi arasında ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 100 cm’den, 501 ila 2000 kişi arasında  ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 150 cm’den, 2001 ve daha fazla ise kattaki bir kaçış yolunun genişliği 200 cm’den az  olmayacak şekilde çıkış sayısı bulunur.    Kaçış yolu, bu özelliği dışında, yapının mekânlarına hizmet veren koridor ve hol olarak kullanılıyor ise 110 cm’den az  genişlikte olamaz. Hiçbir çıkış veya kaçış merdiveni veyahut diğer kaçış yolları, hesaplanan bu değerlerden ve 80 cm’den daha  dar genişlikte olamaz.  Yüksek binalarda kaçış yollarının ve merdivenlerin genişliği 120 cm’den az olamaz.   Kaçış yolu koridoru yüksekliği 210 cm’den az olamaz.   İki çıkış gereken mekânlarda, her bir çıkışın toplam kullanıcı yükünün en az yarısını karşılayacak genişlikte olması gerekir.

Yangın Güvenlik Holü

Yangın güvenlik holleri; kaçış merdivenlerine dumanın geçişinin engellenmesi, söndürme ve kurtarma elemanlarınca kullanılması ve gerektiğinde engellilerin ve yaralıların bekletilmesi için yapılır. Hollerin, kullanıcıların kaçış yolu içindeki hareketini engellemeyecek şekilde tasarlanması şarttır. Yangın güvenlik hollerinin duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı malzeme kullanılamaz ve bu hollerin, yangına en az 120  dakika dayanıklı duvar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılması gerekir.   Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol,  koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır.
Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü  yapılması zorunludur.
Yangın  güvenlik  hollerinin  kullanmaya uygun  şekilde  boş bulundurulmasından, bina  veya  işyeri  sahibi  ve yöneticileri  sorumludur.

Önceki yazı Trabzon İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Sonraki yazı İşyeri Hekimliği ve İş Sağlığı Hizmetleri

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 Impreza Theme by UpSolution